Joep Willems
Maud van Leeuwen
Thom Verstappen
Ton Dings
Fransje Lemmen
Bram Reinders
Janou Suntjens
Joris Jentjens
Aike Tegels
Rob van Leeuwen
Maartje Willems
Joost Zwagermans
Edwin Willems
Willem Evers
Andrea Beelen
Barbara Smeets
Gerard van de Garde
Twan Joosten
Regisseur: Mayke Roels
Regie-assistente: Helma Brasse
Auteur: Ton Custers
Orkest: Angelique van Grimbergen
Visuele effecten: Thierry Wilders
Vic Mostart (producent)
Eric Balster (voorzitter stichting Ascloha)
Astrid Poels (secretaris stichting Ascloha)
Jacq Solberg (penningmeester stichting Ascloha)
Roger Winants
Erik Poels
Bart Tegels
Lei Dentjens
Niek Geraedts
Patrick Mertens
Klim Geraedts
Het Noormannenschouwspel wordt ook in 2020 opgevoerd in de openlucht, op historische grond. Het terrein aan het water, naast het Dionysiuskerkje in Asselt. De Noormannenmarkt en het kampement vormen mede het decor van het schouwspel.
Vic Mostart, de initiatiefnemer van het Noormannenschouwspel, wordt in 1969 in Roermond geboren als zoon van een boomkweekster en een kunsthandelaar. Na een studie Rechten en diverse omzwervingen komt hij uiteindelijk met zijn vrouw Vera en kinderen Lieve en Victor te wonen in Asselt. Daar doet hij al jaren onderzoek naar de invloed van de Noormannen in zijn woonplaats. Een klein bordje bij het Dionysiuskerkje, met daarop de tekst dat hier wellicht ooit Noormannen zijn geweest, riepen bij hem vragen op die hij graag wilde beantwoorden.
Om meer van de geschiedenis van de Noormannen te weten te komen zocht hij ook contact met Luit van der Tuuk, die vele publicaties over de Noormannen op zijn naam heeft staan.
Hoe meer informatie hij verzamelde, hoe duidelijker het werd dat deze informatie bekend zou moeten worden bij een breder publiek. Hiervoor zette hij samen met het Historiehuis in Roermond een Noormannenexpositie op. Daarnaast lanceert hij de website “Noormannenarrangement” met historische activiteiten uit de Noormannentijd, waarbij hij de lokale ondernemers van Asselt betrekt. In 2013 wordt de vakantiewoning Rozenhofje, die hij verhuurt, het startpunt van een luisterverhalenwandeling, de Noormannenroute, waarin het verhaal van de Noormannen wordt verteld. In dat zelfde jaar neemt hij het initiatief voor het Noormannenschouwspel van 2015, waarin de Limburgse geschiedenis gekoppeld wordt aan muziek en theater.
Na afgelopen jaren diverse schoolprojecten te hebben opgezet, met o.a. basisschool Lambertus Swalmen en Lyceum Schöndeln Roermond, rond hij in 2019 samen met het visualisatiebureau Mooneye het jongeren-educatie-project Limburgs Noormannenzwaard af. Het unieke zwaard en de virtual reality beleving hiervan, zijn te bezichtigen in Museum Asselt. Eind 2019 ontvangt hij de ‘Jos Venner Onderwijsprijs 2019’. Vanwege alle positieve energie, die de Schouwspel-editie van 2015 met zich meegebracht heeft, en op veler verzoek, volgt in 2020 een nieuwe editie van het Noormannenschouwspel ’t Pact van Asselt.
Mayke Roels (1990) studeerde in 2016 af als docerend theatermaker aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en is als professioneel theatermaker onder andere verbonden aan Het Laagland en VIA ZUID. Bij Het Laagland liep ze stage bij de voorstelling ‘Expeditie Peter Pan’. Daarna bleef ze bij het gezelschap verbonden: bijv. als regie-assistent bij ‘Zujerleech’ maar ook als theatermaker bij de trailervoorstelling ‘In het Zuiden ligt alles anders’ waar ze samen met Nina Willems zelf op de vloer stond.
Vanaf deze voorstelling ging ze steeds meer zelf, onder deze vleugels van Het Laagland & VIA ZUID gaan maken. In dec 2018 maakte ze de voorstelling ‘Het meisje en het water’. Eind 2019 ging ze samen met haar eigen collectief Alter aan de slag in de wijk Lindenheuvel te Geleen. Daar kwam de voorstelling ‘Neet van hie’ uit voort, verhalen uit de wijk die samen met buurtbewoners gemaakt/verteld en gespeeld werden.
In haar werk ligt steeds meer de nadruk op het vertellen van waargebeurde verhalen. ‘In ieder verhaal ligt iets universeels verborgen: pijn, verdriet, vreugde of koestering die we allemaal kenen. Als theatermaker is het je taak om het publiek opnieuw te laten luisteren naar al die vergeten verhalen. Ze in een beeldend jasje te stoppen en men te laten kijken met kinderlijke ogen.’ Als maker werkt ze vaak beeldend/muzikaal en is de fantasie altijd een belangrijke motor in haar werk
Mayke is een duizendpoot: theatermaker, actrice en theaterdocent. Als regisseur won ze samen met Filet Puur het gouden doek in België met de voorstelling ‘Leo & Lena’. Ze is verbonden als docent aan jeugdtheaterwerkplaats Jong Laagland en jeugdtheater LEF in Geleen. Daarnaast werkt ze als freelance actrice. Zo is ze te zien in de korte film Barbara, die op Cannes vertoond is, in het thermenmuseum in Heerlen en speelt in de voorstelling ‘Zelf Sjöld’.
Auteur Ton Custers, in 1956 geboren te Swalmen, zet zijn eerste stappen op muzikaal gebied bij harmonie St. Cecilia en de eerste teksten schreef hij voor Con Dios.
Vanaf dat hij in 1979 zijn eerste gitaar krijgt schrijft hij zijn eigen liedjes, eerst in het Nederlands en vanaf 1982 voornamelijk in het Limburgs.
Als medewerker van een provinciale jongerenorganisatie begeleidt hij afdelingen in het opzetten en regisseren van culturele producties.
Tussendoor wordt nog steeds eigen werk geschreven, schrijft hij liedjes in opdracht en werkt en schrijft hij mee aan twee theaterproducties voor kinderen.
In 2009 wordt hij gevraagd Die Dreigroschenoper van Berthold Brecht en Kurt Weill in het Limburgs te vertalen. Oktober 2012 gaat de productie, waarvan de Limburgse vertaling erkend is door de Kurt Weill Foundation, in première.
Begin 2013 begint hij met schrijven aan “’t Pact van Asselt”. Het laatste liedje voor het Noormannenschouwspel wordt in de zomer van 2014 geschreven in de Franse Pyreneeën, waar hij ook begint aan een voor hem nieuwe uitdaging… het schrijven van de arrangementen voor koor en orkest.
De Stichting 3Sjtuver heeft Ton in het najaar van 2015 de vrije hand gegeven voor een vervolg op de Driesjtuveropera en hij is daarvoor teruggegaan naar de oorspronkelijke Beggar’s Opera van John Gay uit 1728. De voorstelling vonden plaats in 2017 in het Royal Theater in Roermond.
Toen Ton werd gevraagd of hij weer mee wilde werken aan een nieuw “Noormannenschouwspel” heeft hij gelijk volmondig ja gezegd en is hij in overleg met de regisseur begonnen met het schrijven van een nieuwe verhaallijn. Hij paste het script van het eerste schouwspel volledig aan en schreef nieuwe dialogen, liedjes en arrangementen voor “’t Pact van Asselt 2021”.
Het is het jaar 881 na Christus. Godfried de Noorman vaart de rivier de Maas op en komt met zijn
vloot in Ascloha (Asselt) aan. Hij heeft samen met zijn neef Sigfried en Gorm de leiding over het
Noormannenleger. Na een flikse strijd met de Frankische soldaten, wordt het Koningshof van Keizer
Karel de Dikke ingenomen. Twee jaar lang verblijven de Noormannen in Ascloha. Hoe reageren de
dorpelingen op de komst van deze woeste mannen uit het Noorden? Wat moeten Reinhilde, Betta,
Erenfried, Mathilde en alle andere dorpelingen ondernemen, om deze periode te overleven? En
welke rol speelt de Sjpeelman? Op dinsdag 21 juli 882 sluiten de Noorman en de Keizer een verbond,
‘t Pact van Asselt. Bisschop Liutward bemiddelt, namens de Keizer. Godfried zweert trouw aan de
Keizer en huwt de Frankische Prinses Gisela. Na een periode van strijd, ontberingen, achterdocht en
romances, zullen de Noormannen dan uiteindelijk toch Ascloha verlaten….?
Wie kon vermoeden dat een oproep in de krant, april 2014, om mee te werken aan een Noormannenschouwspel in Asselt, zo’n aantrekkingskracht op mensen zou hebben. En dan niet alleen op gegadigden lokaal, maar ook van verder weg. Ook voor de tweede editie in 2020 hebben zich mensen uit heel Limburg aangemeld. Om samen weer een prachtig schouwspel neer te zetten.
Petra Bruijnen (contrabas) |
Siem Crompvoets (slagwerk) |
Sjriek Crompvoets (slagwerk) |
Kai Custers (bas gitaar) |
Ton Custers (gitaar) |
Tom Delissen (hoorn) |
Yvonne Delissen (fagot) |
Germa Dings (hoorn) |
Hans Evers (hobo, alt hobo) |
Willem Evers (trompet) |
Enid Hansen (trombone) |
Angelique van Grimbergen (blokfluit, alt saxofoon, klarinet) |
Vera van Herten (klarinet, piano) |
Sannie Jansen (mondharmonica) |
Beele Janssen (alt saxofoon) |
Frank Janssen (tenor saxofoon) |
Jurre Janssen (slagwerk) |
Chantal Jeuriëns (trompet, cornet) |
Bob de Jong (cello) |
Stan Konings (trombone) |
Annie Kuypers (klarinet) |
Paul Lenders (gitaar) |
Gerlie Maessen (klarinet) |
Jos Maessen (tuba) |
Paul Maessen (euphonium) |
Bram Manders (euphonium) |
Hannie Rodts (hoorn) |
Joep Servais (toetsen) |
Flor Simons (euphonium) |
Wim Suilen (fluit) |
Wiek Verheijden (tuba) |